hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, June 13, 2013

Wonen in de Thomaswaard

Een uniek stukje Nederland, omringt door water en natuur. Een zeearend die overvliegt, rust en stilte. Dát is het decor van de Thomaswaard, een voormalige landbouwpolder aan de oever van de Nieuwe Merwede op 716 m2 erfpachtgrond. Staatsbosbeheer biedt het object nu aan als vakantiewoning. Op 15 en 26 juni organiseert Staatsbosbeheer samen met Makelaardij Klijsen twee kijkmiddagen.

Het object dateert uit 1880 en heeft een inhoud van circa 180 m3. Het verblijf is geschikt als vier tot zes persoons vakantiewoning en alleen per boot te bereiken. Voorzieningen als gas, water en licht zijn niet aanwezig, maar privacy des te meer! Een bijzondere plek vol historie en prachtige natuur in een van de mooiste gebieden in Nederland.

Erfpacht

Het vakantieverblijf wordt door Staatsbosbeheer als erfpacht- en opstalconstructie uitgegeven. Dat wil zeggen dat Staatsbosbeheer de woning onder bepaalde voorwaarden verkoopt, maar eigenaar blijft van de ondergrond. Zo mag het verblijf alleen als recreatiewoning voor privégebruik worden gebruikt. Staatsbosbeheer ontvangt voor het gebruik van de grond een vergoeding. Deze opbrengst wordt gebruikt om de cultuurhistorie in de Biesbosch in stand te houden, natuurgebieden te beheren en voor recreatieontwikkeling. De natuurlijke omgeving wordt in stand gehouden en de kwaliteit van het landschap gewaarborgd.


Sinds 1910 woonde Fré Vos in het witte huisje op het westelijke puntje van de polder. Het huisje is gebouwd op de lage terp met de naam 'Kijkuit'. Volgens Fré is er op het eind van de oorlog een vliegtuig midden in de Nieuwe Merwede neergekomen. Op 1 januari 1986 werd de Werkendamse polder bij Dordrecht ingelijfd. De laatste jaren leefde Fre Vos als kluizenaar op de Thomaswaard. Het gebied heeft een aantal unieke stroomruggen begroeid met grasland en wilgen.

Kijkmiddagen

Zaterdagmiddag 15 juni en woensdagmiddag 26 juni biedt Staatsbosbeheer samen met makelaardij Klijsen en projectbureau Seegers POM een kijkmiddag aan. Aanmelden is verplicht en kan via info@klijsen.nl Extra informatie is terug te lezen in de uitgebreide verkoopbrochure via www.klijsen.nl