hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 09, 2013

De Deltadijk

Schapen op de Bergsche Maasdijk

Het reces van Waterschap Rivierenland is voorbij. Woensdag 11 september mag ik weer aanschuiven bij de vergadering Waterkeringen. Op de agenda onder andere een visie op de Deltadijken. Nu zijn we als leden van de commissie waterkeringen uiteraard allemaal dol op dijken, maar soms is het om dol van te worden. Want al in november 2010 schreef ik onderstaande blog.
Robuuste dijken, delta-dijken, klimaatdijken. Zie al die verschillende soorten dijken maar eens uit elkaar te houden. In de commissie Waterkeringen & Wegen van Waterschap Rivierenland komen de termen regelmatig terug. Maar wat is nu een robuuste dijk en wat een deltadijk. En waarom noemen ze de dijk bij Tiel nu ineens een klimaatdijk. Het blijft een raadsel, dat misschien binnenkort opgelost wordt als we nog eens nader spreken over robuuste dijken. De term klimaatdijk lijkt vooral ingegeven door de populariteit van het klimaat anno 2010. De klimaatdijk klinkt zo wel sexy.

Maar woensdag gaan we het hebben over deltadijken en de visie van waterschap Rivierenland daarop. Nu is er wel een probleempje voor die visie, er is geen geld om deltadijken aan te leggen. De Rijksoverheid financieert slechts sobere en doelmatige duikverzwaringen. Dus is de vraag woensdag vooral; Is het zinvol een visie op Deltadijken vast te stellen als er eigenlijk geen geld voor is? En wat zijn de voordelen van Deltadijken ten opzichte van onze huidige dijken?