hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, June 06, 2014

Besluitvorming

Tijdens de commissie Waterkeringen heb ik navraag gedaan naar het besluit tot wijziging van de regels rond bouwen nabij dijken. Eerder werd beleid vastgesteld tot inperking van de vrije ruimte bij dijken. Dit om bij toekomstige dijkverzwaringen te voorkomen dat alles volgebouwd is en dit bij het werk aan de dijk extra kosten en/of werk opgeleverd. Om dit vrije ruimte vast te leggen moet de legger aangepast worden en daar kwam van inwoners heel veel bezwaar op. Zij zagen hun bestaande bouwrechten ingeperkt. Ook gemeenten bleken niet onverdeeld gelukkig met de inperkingen. Een inwoner had me als aan mijn jasje getrokken toen hij lucht kreeg van het mogelijk tegemoet komen aan alle ingediende bezwaren. Ging het Waterschap de regels weer veranderen? 

Waterschapsbestuur in 2008

Het Algemeen Bestuur heeft deze bevoegdheid echter gedelegeerd aan het College van Dijkgraaf en Heemraden (CDH). En die besloten op 13 mei om tegemoet te komen aan de bezwaren en een nieuwe inspraakprocedure op te starten. Tot zover lijkt alles nog in orde. Maar vervolgens stuurt het Waterschap 27 mei een persbericht rond waarin ze zegt dat de procedure opnieuw gestart gaat worden. Maar het bestuur krijgt de besluitenlijst van het college van Dijkgraaf en Heemraden echter pas op 5 juni toegestuurd. Alle reden om daar dus in de volgende commissie nog een keer op terug te komen. Sowieso duurt het altijd heel lang alvorens we de besluitenlijsten van het CDH ontvangen.