hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, September 10, 2014

Schuilplaatsen Eerste Wereldoorlog opgeknapt



De batterij bij Brakel


In opdracht van de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer werkt Dienst Landelijk Gebied dit najaar aan het herstel van het toegangshek en drie groepsschuilplaatsen bij de Batterij onder Brakel. Dit verdedigingswerk uit de Eerste Wereldoorlog is eigendom van Staatsbosbeheer en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Dit najaar start Van der Ven Aannemingsbedrijf uit Brakel met het werk. Het huidige toegangshek (de zogenoemde ‘barrière’) van de Batterij onder Brakel is vervallen en wordt opnieuw geplaatst. De nog aanwezige delen worden gebruikt om het oorspronkelijke aanzicht zoveel mogelijk te herstellen.

Daarnaast worden drie groepsschuilplaatsen uit 1915-1916 hersteld. Ze staan aan de Nieuwendijk tussen de Waaldijk en de van Heemstraweg. Doel is deze bouwwerken uit de Eerste Wereldoorlog te behoeden voor snel verval en ze voor komende generaties te behouden. De Eerste Wereldoorlog begon precies 100 jaar geleden en staat daarom nu bijzonder in de belangstelling. Er zijn in Nederland niet veel bouwwerken te zien die nog direct aan deze tijd herinneren. De provincie Gelderland en Staatsbosbeheer hechten daarom veel waarde aan het herstel van de groepsschuilplaatsen.
Bij de meest noordelijke groepsschuilplaats nabij de Batterij wordt een trap in de Nieuwendijk  gemaakt, zodat dit bouwwerk eenvoudig bezichtigd kan worden. De Nieuwendijk is vrij toegankelijk voor wandelaars en is net als het fort op de Batterij eigendom van Staatsbosbeheer.

De toekomst van de Batterij onder Brakel is gericht op behoud van zowel de natuur en als de Batterij zelf. Daarnaast wil Staatsbosbeheer vanuit deze plek in de toekomst mogelijk excursies gaan organiseren.

In de Bommelerwaard waar de Batterij onder Brakel ligt, werken provincie Gelderland, Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer, Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard en Gemeente Zaltbommel samen aan de kwaliteitsverbetering van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.