hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, January 22, 2015

Twintig jaar later

Het pand Bandijk 51, rijp voor de sloop vanwege de ontpoldering van de Noordwaard
 
Twintig 20 jaar na de grootscheepse evacuatie organiseert Rijkswaterstaat een bustour om te zien, wat er is gebeurd aan hoogwaterveiligheid. De start is bij de Keet Rijkswaterstaat, Steurgat 26a te Werkendam. Op zaterdag 31 januari is het 20 jaar geleden dat in het rivierengebied een grootscheepse evacuatie plaatsvond vanwege een dreigende dijkdoorbraak. Naar aanleiding van die noodsituatie richtte Rijkswaterstaat destijds programma ‘Ruimte voor de rivier’ op. Twintig jaar later, is Nederland  beter beschermd tegen hoogwater. Maar we wonen in een delta. Het werk aan hoogwaterveiligheid in Nederland is nooit klaar.

Ontpoldering Noordwaard

In tijden van hoogwater wordt de landbouwgrond van de Noordwaard ‘doorstroombaar’. De bustour door de polder laat zien, wat er is gedaan. Om overstromingen te voorkomen moet meer water naar zee kunnen stromen. Bij extreem hoge waterstanden is bij Gorinchem een grote daling noodzakelijk. Daarbij komt de Noordwaard van pas. De Noordwaard wordt ontpolderd door de dijken aan de rivierzijde gedeeltelijk af te graven en de dijkring te verkleinen. Hierdoor kan de Nieuwe Merwede bij hoogwater via de Noordwaard sneller naar zee stromen.

Zaterdag 31 januari,
Eerste excursie 9.30 – 11.00 uur
Tweede excursie 10.30 – 12.00 uur
Derde excursie 11.30 – 13.00 uur.

Vooraf aanmelden via www.zohoog.onswater.nl