hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 23, 2015

Met de groeten van Thea

Thea de Roos, heemraad bij Rijnland

Anno 2014 telden de 23 waterschappen 595 bestuurders, waarvan 126 vrouwen. Krap 21% dus. Zal dat % na de verkiezingen op 18 maart aanstaande veranderen?

De lijsten zijn inmiddels samengesteld maar worden pas vanaf 3 februari officieel openbaar. Op de verschillende websites kunnen we ons een beeld vormen van de verhouding m/v op de kandidatenlijsten voor Rijnland. Guess what? De mannen zijn in de meerderheid. Het CDA heeft een lijst met 20 kandidaten, waarvan alleen die uit Zuid-Holland op de website staan. Op plaats 8 staat een vrouw. Omdat een aantal plaatsen is gereserveerd voor Noord-Hollandse kandidaten kan ik niet precies melden hoe het zit met de verhouding m/v. Uit eigen informatie weet ik dat op de complete lijst de eerste vrouw op plaats 3 staat. Beschouw deze cijfers dus als een eerste indruk, in afwachting van de complete informatie. Op de site VVD Rijnland staat de vastgestelde VVD-lijst. Van de 20 kandidaten zijn er drie vrouwen, op resp. 3, 12 en plaats 16. De PvdA heeft 11 kandidaten, waarvan negen mannen en twee vrouwen, resp. op de plaatsen 2 en 5. Water Natuurlijk heeft op de site een goed overzicht van alle kandidatenlijsten voor alle waterschappen. Alleen jammer dat er geen nummers en leeftijden voor of achter de namen van de kandidaten staan. We zien op de Rijnlandse lijst 5 vrouwen op de 24 kandidaten, resp. op plaats 1, 4, 9, 13 en 21. Dan de Partij voor de Dieren. Op de lijst staan 8 kandidaten waarvan twee vrouwen op resp. op plaats 1 en 2. (Dank voor de reacties Dick en Lowie). Van andere partijen kon ik nog geen informatie vinden.

Het tv-programma Boer zoekt Vrouw trekt elke week ruim 4 miljoen kijkers. Het is te hopen dat hetzelfde aantal kiezers zich op 18 maart aanstaande wil inspannen voor een goede uitslag van Water zoekt Vrouw.