hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, March 15, 2015

Schaamrood




Ruim zes jaar hebben de waterschappen de tijd gehad om de lage opkomst voor de verkiezingen in 2008 te verwerken. Nog geen kwart van de kiezers nam toen de moeite zijn stembiljet in te vullen en op te sturen. Ook bleek toen nog eens dat maar liefst tien procent van de uitgebrachte stemmen ongeldig waren. Alle waterschappers schaamden zich diep voor die verkiezingen. Door die lage opkomst ontstond al snel discussie over het bestaansrecht van de waterschappen. En zo duurde het meer dan zes jaar alvorens de kiezer weer zijn stem uit mag brengen voor de waterschapsbestuurders. En deze keer mogen ze echt naar de stembus, de kiezers mogen zelfs twee keer stemmen.  Iedereen hoopt op minimaal een verdubbeling van het opkomstpercentage, liefst nog meer. Alleen zo kunnen de waterschapsbesturen immers hun bestaansrecht legitimeren. En wat lees je dan als commentaar van de Unie van Waterschappen? Dat een hoge opkomst er niet toe doet? Het zorgt opnieuw voor schaamrood op de kaken.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/hoge-opkomst-geen-must-voor-waterschappen.9466779.lynkx?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter