hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, June 03, 2015

Burgerparticipatie in de praktijk


In 2013 werd al een deel van de dijk afgegraven in de Noordwaard


Tja, na zo'n mooi referaat over burgerparticipatie rijst de vraag hoe dit binnen het waterschap vorm te geven. Niet door bij bestaande plannen met allerlei belangenbehartigers om tafel te gaan zitten, dat heeft toch vooral nog veel weg van inspraak. Maar door echt zaken los te laten en aan de burgers over te laten. Tijdens de fietstocht in de middag werd een mooi voorbeeld genoemd van burgerparticipatie. De allereerste planvorming rond de ontpoldering van de Noordwaard. Toen zo'n jaar of tien geleden, misschien al langer, de bewoners van de Noordwaard inzagen dat de plannen voor het gebied als een donkere wolk het gebied bedreigde, namen ze zelf het heft in handen. Als het gebied dan echt moet worden opgeofferd voor de veiligheid, laat het dan vooral snel gebeuren en koop ons gewoon uit. Zo kreeg de Noordwaard het stempeltje 'koploperproject' al werd dat nooit helemaal waarheid.

Een ander voorbeeld dat genoemd werd was het weer in gebruik stellen van een sluis in Alblasserdam. Eerste reactie van het waterschap was uiteraard dat het niet kon omdat de sluis in een primaire waterkering ligt. Een zelfde argument dat wel wordt gebruikt om de sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Woudrichem nooit meer te openen.

Maar het ei van Columbus rond burgerparticipatie bij de waterschappen is maandag niet gevonden. Wordt vervolgd!