hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, June 11, 2015

Dijknagels in Lekdijk

Heemraad Goos den Hartog mocht assisteren bij de dijkvernageling. Mooiste beeld op deze foto is toch de oranje parasol. Ondanks alle innovatie is bescherming tegen de zon nog altijd nodig tijdens het werk.


 
In de Lekdijk bij Vianen werd vanmiddag met een officieel tintje een dijknagel in de Lekdijk geslagen door heemraad Goos den Hartog. Dijkvernageling is een nieuwe innovatieve manier om de dijken te versterken. Over een lengte van 250 meter worden in totaal zo'n 275 dijknagels aangebracht; de aannemer slaat zo'n tien nagel per dag in de dijk. De dijknagels bestaan uit zo’n achttien meter lange staven van glasvezel. Aan de binnenzijde van de dijk wordt de glasvezel met een betonnen plaatje en een anker vastgezet. Als het werk af is, zijn de dijknagels vrijwel onzichtbaar. Ook biedt het voor bewoners als voordeel dat de dijknagels nauwelijks ruimtebeslag vragen, zodat huizen en tuinen niet aangetast worden. Verder is het vooral een snelle methode. Het project wordt uitgevoerd door Consortium Dijkvernageling, bestaande uit twee aannemers, Boskalis en Volker Staal & Funderingen, en twee ingenieursbureaus, Grontmij en Witteveen + Bos.

De djknagels worden in rijen van drie onder elkaar in de dijk geboord, ze worden afgedekt met een betonnen plaatje.