hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 25, 2015

Bestrijding wateroverlast na piekbuien

Volle sloten na hevige regenval

Deze week heb ik mijn eerste motie geschreven om in te brengen tijdens de AB vergadering van Waterschap Rivierenland. Over de bestrijding van wateroverlast na piekbuien en nieuwe klimaatscenario's. Want dat daar nog een wereld te winnen is, ben ik van overtuigd. Zelfs de dijkgraaf bevestigde tegenover de media dat we meer moeten doen voor de opvang van dergelijke piekbuien. Een jaar geleden sprak tijdens de AB vergadering een boer uit Werkendam in over mogelijk te nemen maatregelen bij de opvang van piekbuien zoals we nu al een aantal jaren achter elkaar hebben meegemaakt in meerdere gebieden van Waterschap Rivierenland. Zorg voor permanente opstelplaatsen bij gemalen en kwetsbare plekken waar je snel noodpompen kunt plaatsen bij calamiteiten. Zorg voor een voorziening in de dijk zodat je het water sneller direct kunt spuien op het buitenwater, zonder dat je met slangen over de weg of de dijk moet tobben. Van al die maatregelen is tot de bui van 31 augustus nog geen werk gemaakt. En wat te denken van de gesprekken met de ZLTO uit onze regio? Bijna een jaar na de de bui van 28 juli 2014 werden ze pas uitgenodigd op het kantoor in Tiel. En dan toch niet erkennen dat in de calamiteitenorganisatie nog verbeteringen mogelijk zijn?

Enkele partijen deelden de zorgen van het CDA aangaande de piekbuien en de klimaatveranderingen. Ook heemraad Arie Bassa liet weten dat we al in de volgende commissievergadering spreken over het watersysteem en nieuwe klimaatscenario's. Onze zorgen worden dus gedeeld. Toch kreeg de motie geen steun en is het wachten op de evaluatie en de uitkomst van de gesprekken van de stuurgroep met ZLTO vertegenwoordigers en Waterschappers van Rivierenland. 

Een voorspelling wil ik wel doen, dit was niet mijn laatste motie. En dit dossier krijgt nog een staartje. Te beginnen over drie maanden.