hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, September 07, 2015

Burgerparticipatie en wateroverlast

Hoe pakken we de wateroverlast aan?

Waarom schakelen we bij de oplossing van de wateroverlast in het Land van Heusden en Altena onze eigen inwoners niet in? Conform de initiatieven rond G1000, het platform voor democratische innovatie. Juist door onze eigen inwoners in te schakelen maken we gebruik van alle kennis in ons gebied over het watersysteem en kunnen we samen zoeken naar innovatieve oplossingen. Juist innovatie is naast burgerparticipatie een speerpunt in het nieuwe bestuursakkoord. 

Want hoe komt het nu toch dat we steeds meer te maken hebben met wateroverlast? Die vraag kwam ook al aan de orde tijdens het overleg dat Waterschap Rivierenland pas na lang aandringen in februari 2015 belegde met de boeren. Zij lieten weten dat het watersysteem steeds meer knelt, afgezien van de piekbuien die we nu twee jaar achtereen hebben gehad. Heeft het misschien iets te maken met de bodemdaling? Bij de ruilverkaveling in de jaren zestig is het polderpeil in het gebied veranderd, gevolg daarvan was het fors inklinken van de bodem. Het lijkt erop alsof we nu opnieuw steeds harder moeten pompen om het gebied toch droog te houden.