hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, November 18, 2015

Documentaire van de campertour



Een van de informatieavonden is in het Stroomhuis Neerijnen op 25 november


Tijdens de campertour werd duidelijk dat de urgentie om maatregelen te nemen voor veel mensen - twintig jaar na de evacuatie in 1995 - is afgenomen. Er is een groot begrip voor de noodzaak van de dijkverbetering, tegelijkertijd is er een minder groot begrip voor ingrepen die gevolgen hebben voor de leefsituatie en het welzijn van mensen. Veel mensen betreuren de afbraak van twintig jaar geleden; ze zijn bang dat er nu weer veel huizen worden gesloopt. Kansen voor nieuwbouw zien mensen ook, met name voor woningbouw passend bij het landschap.


De resultaten van de campertour worden eind november toegelicht tijdens twee bijeenkomsten. Op maandag 23 november in Huis Op Hemert en woensdag 25 november in het Stroomhuis in Neerijnen. Beide avonden starten vanaf 19.00 uur en hebben het karakter van een inloopavond, waarbij er een centraal moment is voor de presentatie van de resultaten van de campertour. Op de bijeenkomsten is voor de eerste keer de documentaire te zien die gemaakt is van het project. Verder is informatie over de grondonderzoeken en zijn medewerkers van provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland aanwezig.


Er is een duidelijke relatie van de bewoners met het water. Ze wonen dicht bij de rivier, hebben de evacuatie meegemaakt (72 procent) en bijna de helft van de mensen volgt dagelijks de waterstanden. Toch zouden bewoners rivier en dorpen graag beter met elkaar willen verbinden. Die wens leeft in de meeste dorpen.