hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 15, 2015

Inspiratie voor de Wassende maan


Links de Spiral Jetty, midden Broken Cirkel (Emmen) van Robert Smithson met rechts de Wassende maan van Paul de Kort

  

Het kunstwerk de Wassende maan in de Biesbosch van Paul de Kort werd tien jaar geleden aangelegd. Tijdens de expertmeeting 'Kunst maakt het landschap' hield Sandra Smallenburg, kunstrecensent NRC een boeiend betoog over het ontstaan van land-art. Zo'n vijftig jaar geleden trokken de kunstenaars naar buiten, hun galeries en musea  achter zich latend. In die tijd een revolutie. Een van de mooiste voorbeelden van die vroege land-art is het werk 'Spiral Jetty' in Amerika van Robert Smithson. Hij maakt ook het werk Broken Circel in Emmen. En laten beide werken nu wel wat weg hebben van de Wassende maan. Was Smithson de inspiratiebron voor Paul de Kort?  

Overigens roemde Smallenburg de land-art in Flevoland met zijn Groene Kathedraal en Aardzee.Een enkeling noemt het gebied zelfs het tweede openluchtmuseum van Nederland. Toch vreest ze voor de toekomst van land-art, vooral vanwege doorgevoerde bezuinigingen op kunst. Is er straks nog wel geld voor onderhoud van die land-art? Want hoe staat de Wassende maan er na tien jaar voor?  En moet je het dan loslaten en laten verlanden?