hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, December 15, 2015

45 grote grazers in ontpolderde Noordwaard

De Noorderklipweg ligt in het doorstroomgebied van de ontpolderde Noordwaard
 
De Gebroeders van Kessel zetten vanaf april 2016 zo'n 45 grote grazers uit voor het onderhoud van het doorstroomgebied in de ontpolderde Noordwaard.Het familiebedrijf Van Kessel is door Rijkswaterstaat na een aanbestedingsprocedure uitgekozen om het onderhoud van het gebied op zich te nemen. Het onderhoud is noodzakelijk om de doorstroming niet in gevaar te brengen. Een deel van het gebied wordt gemaaid. 

In april worden 45 grote gazers in het gebied gebracht, het gaat om een mix van Konikspaarden, Schotse Hooglanders en waterbuffels. De kudde kan op termijn uitgroeien tot zo'n 75 dieren. Waar de grote grazers worden uitgezet is nog onderwerp van studie door de Gebroeders van Kessel. Ze mogen in elk geval niet op de wegen en particuliere terreinen komen. Een ecoloog gaat het onderhoud van het doorstroomgebied van 900 ha. monitoren met een vliegtuigje dat op 400 meter hoogte gaat vliegen.