hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, January 16, 2016

De vluchtheuvel van Delwijnen

Vluchtheuvel in Delwijnen

De vluchtheuvel van Delwijnen ligt op een perceel van Waterschap Rivierenland. Hij ligt op een terrein dat in 1832 een boomgaard was van Arien of Arend de Noo, een boer afkomstig uit Well. De heuvel werd gebouwd even ten westen van terrein De Poort, de naam die de dorpelingen gaven aan een verdwenen kasteel. In 1832 stond daar nog een huis dat misschien een restant was van dat kasteel. Niet ondenkbaar is dat de vluchtheuvel sporen bevat van vroege menselijke activiteit in dit gebied.Voorheen liep er ook een pad vanaf terrein De Poort naar een kapel aan de huidige Kapelstraat, ten zuidwesten ervan.

Op de vluchtheuvel heeft tot na de WO 2 een polderhuisje gestaan waarin de veldwachter woonde. Ook hiervan kunnen zich nog relicten bevinden in de heuvel. De vluchtheuvel is meer driehoekig van vorm. Het lijkt erop dat er in het verleden een stuk van deze vluchtheuvel is afgesnoept. Op de luchtfoto is wel de vierhoekige vorm te zien. Er staan eiken op de vluchtheuvel. Het grasland is vrij soortenrijk. Ten noordwesten van de heuvel staat een informatiebord over de vluchtheuvel, geplaatst door het Waterschap. Ernaast staat een elektriciteitskastje. Ten noorden van deze weg ligt een laagte, die in de winter wordt gebruikt als schaatsbaan. Aan de andere zijde van de weg staat een waterpomp. Al met al is er sprake van een bijzonder ensemble. 

Mooi om te weten dat Waterschap Rivierenland met de vluchtheuvel ook een cultuurhistorisch waardevol gebiedje bezit. Minder mooi was om te horen dat stichting Landschapsbeheer Gelderland bij een overleg met het waterschap niet zoveel medewerking kreeg om iets bijzonders met de plek te doen, zoals in Kerkwijk. Overigens wel weer mooi om te weten dat waterschap Rivierenland al wel een informatiebord bij de heuvel heeft geplaatst.