hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 18, 2016

Één jaar Waterschapsbestuurder


Bestuur van Waterschap Rivierenland, dat werd gekozen op 18 maart 2015


Precies een jaar geleden werden de waterschapsverkiezingen gehouden en werd ik met 5600 stemmen gekozen in het bestuur van Waterschap Rivierenland. Een spannende dag, ook de dagen daarna, omdat toen pas het exacte aantal stemmen werd vastgesteld en de definitieve uitslag bekend werd. Wat is er allemaal gebeurt in dat ene jaar? Terugkijkend was het vooral een enerverend jaar. Vooral vanwege het noodweer van 31 augustus in onze regio. Terwijl het een jaar geleden in juli 2014 ook al mis ging in onze regio. Die eerste keer verschool het Waterschapsbestuur zich nog achter de extreme hoeveelheid regen die in korte tijd viel, maar in 2015 kwam ze daar niet meer mee weg. Mede op aandringen van het bestuur kreeg het waterschap de opdracht mee om aan de slag te gaan. Om meer noodmaatregelen te nemen om bij dergelijke piekbuien sneller te handelen en het water zo snel mogelijk weg te pompen. Dat werd mede ingegeven door boze boeren en burgers. Ze waren nog maar nauwelijks bekomen van de ramp in 2014 en hadden nu opnieuw te kampen met veel overlast, natte voeten en ondergelopen polders. Hoewel iedereen is gekozen voor het hele gebied van Waterschap Rivierenland is de betrokkenheid bij je eigen gebied toch groter. Daarmee was ik immers ook de verkiezingen ingegaan: 'Geef Altena een stem in Tiel'. 

Tijdens de AB vergadering van september dienden we als CDA een motie in om vooral snel en adequaat aan de slag te gaan met noodmaatregelen, calamiteiten plannen en onderzoek naar mogelijkheden voor meer waterberging en meer maal capaciteit. Door onvoldoende steun werd de motie weer ingetrokken, maar een half jaar later kunnen we niet anders dan constateren dat de tekst van de motie inmiddels wel is uitgevoerd. In de laatste AB vergadering stelden we een krediet beschikbaar voor een maatregelenpakket in Altena, maar ook in het stedelijk gebied van Hardinxveld-Giessendam. In april volgen nog maatregelen in de gemeenten Woudrichem, Werkendam, Vuren en Lingewaal. 

Maar de wateroverlast was niet het enige onderwerp dat aan de orde kwam in het voorbije jaar. In onze regio werden twee dijken opgeleverd na verbetering; de Steurgatdijk en de Sleeuwijkse dijk. De dijk waar ik zelf ook ooit woonde. Verder veel innovatie in de dijkaanpak, zoals het geotextiel, het project 'de dijk is van ons allemaal' en de waterontspanners in Nieuwpoort.