hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, April 03, 2016

De graven van Horne

ANNO 1612 REYNIER VORVOORN WAERSMAN IN DIEERTYT



Standbeeld in Brussel van de laatste graaf van Horne en de graaf van Egmond, onthoofd door Alva omdat ze vrienden waren van de prins van Oranje

De heren van Horne, sinds 1450 graven van Horne, waren door huwelijk  de opvolgers van de heren van Altena. Zij vertoefden dikwijls in Woudrichem en bewoonden ook het kasteel Altena, dat stond op de Altenasche heuvel (motte van Almkerk) onder Almkerk. De Hornes hebben in onze streek gedurende eeuwen (1200-1568) grote invloed uitgeoefend. Zij regeerden in Altena.

Het Land van Altena is in 1465 op initiatief van de Hornes bedijkt, nadat het veertig jaar onder water had gestaan als gevolg van de St.-Elizabethsvloed. De laatste graaf van Horne bedijkte de Vervoornepolder, zo schrijft Andries Visser in 1968. Of dat echt zo is, weet ik niet zeker. Er bestaat een gedenksteen uit 1612 van 'Reynier Vorvoorn, waersman (waterman?) in dieertyt'.. De Schenkeldijk is aangelegd op gronden die toebehoorden aan Anna van Egmond, de moeder van de laatste graaf van Horne, die tegelijk heer van Altena was. De Hornes waren eigenaar van de percelen land in de Vervoornepolder en ook op de tegenwoordige Borcharenpolder.


De laatste graaf van Horne, die regeerden in het land van Altena, werd in 1568 tegelijk met de graaf van Egmond in Brussel op last van Alva onthoofd, de eerste slachtoffers van de 80-jarige oorlog. Zij waren bevriend met de prins van Oranje.