hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, May 05, 2016

De rol van de Waterschappen in de Tweede Wereldoorlog



Inundatie van Altena door het open zetten van de Papsluis, links op de foto


Journalist Theo Dersjant vroeg zich in een tweet af wat de rol van de waterschappen in de Tweede Wereldoorlog was geweest. Of daar ooit een uitgebreide studie naar gedaan is, weet ik niet. Hij doeltwaarschijnlijk op de vraag of ze goed of fout waren?

In het boek 'de macht van het water' van Cees de Gast zijn twee pagina's gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. Daar gaat hij vooral in op de inundaties in het gebied vanwege de ligging van het gebied in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In augustus 1944 krijgt dijkopzichter De Jong opdracht om 1300 ronde dekkingsgaten van een meter veertig uit de verharding  en met een diameter van 90 centimeter te graven in de dijk van Werkendam naar Veen. Het werk werd uitgevoerd, maar het polderbestuur schreef wel een brief aan de Provinciale Waterstaat van Brabant om haar zorgen te uiten over het gevaar, zeker in de winterperiode. De Duitsers hadden in 1944 ook de Papsluis opengezet, zodat eb en vloed vrij spel kregen in het gebied. In het najaar van 1944 werden de gemalen vernield, zodat je alleen nog met een roeiboot van Almkerk naar Babylonienbroek kon varen. In Den Duyl stond 80 cm. water. Pas in de loop van 1945 vielen de landerijen weer droog.