hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, December 02, 2016

Maak Genderen klimaatbestendig (3)



Samen met een naaste familielid (die jarenlang in een naburige gemeente dit werk heeft gedaan en nu ook gepensioneerd is) hebben we Genderen onder de loupe genomen om een voorzetje te geven om eventueel iets te doen om geen overlast van water te krijgen bij hoosbuien. Dit is een voorzetje er zijn natuurlijk nog andere optie’s. Het eerste wat hem opviel was dat er in de kern geen wateropvang is. In Genderen is het goed mogelijk om het water eerst op te vangen en het pas daarna met een kortere weg bij het gemaal Hagoort te lozen, dus niet door het lager gelegen buitengebied. Daar zijn dan – volgens ons voorzetje – twee bassins of wateropvangkanalen voor nodig. Het grootste zou ten westen van Genderen aangelegd kunnen worden en wel vanaf de Hoofdstraat tussen nummers 77 en 79 (Expert v/d Kevie en Peter Stephan) recht naar het kanaaltje aan de Tol en zonder duikers ten westen van het boomgaardtje. Een kleinere opvangkanaal zouden we kunnen realiseren vanaf de Kerkstraat nummers 3 en 5. Dit is tussen Arnoud Horssen en Marrie Kwetters, tegenover Teisterband. Ook dit kanaal zou dan recht gaan naar het afwateringskanaaltje aan de Tol om daar uit te monden tegenover de sluis van de haven. Deze opvangbassins kunnen dan ook gebruikt worden om direct het hemelwaterriolering (straatkolken en regenafvoeren) te lozen van de woningen ten zuiden van de Hoofdstraat en ook de woningen van de Meerhoek Brunestraat om de riolering te ontlasten. Zoals nu ook in de Ruiterhof het regenwater in de vijver geloosd wordt samen met omwonende huizen. 

Het voordeel van deze opvangbassins is dat het water niet afgevoerd word door het lage buitengebied, maar door het kanaaltje langs de Tol, daarna via de wiel in Drongelen langs het dijkfietspad in de nabijheid van de ruimte voor ruimte woningen in Drongelen, vervolgens langs de Waarde naar het Oude Maasje richting gemaal Hagoort. Deze afvoerweg is korter dan via kanalen Klaverplak, Broeksestraat, kleibergsestraat, Nieuwesteeg, Molensteeg en Oude Maasje richting gemaal Hagoort. Zoals nu met de afvoersloot langs de Doeverensestraat wordt de afvoer nogal belemmert door de duikers, die onvoldoende gereinigd worden. ik zie bij Fam. v.d. Meyden wel eens een niveau-verschil van 30 cm. Ook worden er de laatste jaar duikers bijgelegd. Met een brede kanaal zonder obstakels is de afvoer sneller, dit kan grote voordelen opleveren bij hoosbuien. Voor het dorp Genderen zijn er met deze opvangbassins naast droge voeten houden, ook voordelen te noemen op gebied van recreatie zoals vissen, wandelen, als we het aanleggen combineren met een wandelpad er naast en schaatsen in de winter als het ooit nog gaat vriezen. Wat ik wil bereiken is dat Gemeente Aalburg, Waterschap Rivierenland en Dorpsraad Genderen gezamenlijk gaan na denken over de stappen die te nemen zijn om wateroverlast in Genderen te voorkomen bij extreme regenval.