hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, April 26, 2017

Water; vriend of vijand?


Molens in de Kinderdijk van de Overwaard


De PCOB-afdeling Andel houdt op woensdag 10 mei vanaf 14.30 uur een ledenbijeenkomst in de Schutskooi te Andel.  Ad van der Rhee uit Oud-Alblas vertelt die middag over 'Water: vriend of vijand?'. Van Rhee is gids bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en leidt wekelijks groepen rond over het molencomplex Kinderdijk met een bezoek aan één van de twee museummolens, de molenmakers werkplaats en het oude elektrische overwaard gemaal. Hij geeft uitleg over de werking en de gebruikte materialen van een watermolen zoals er 19 in Kinderdijk staan. Aan de orde komen onder andere:   

De geschiedenis van het watermanagement in Nederland, toegespitst op de waarden: Alblasserwaard, Krimpenerwaard en dergelijke. De molens in Nederland, algemeen en de Kinderdijkse molens in het bijzonder. De Waterschappen en polders. De molenaars en hun leven. De diverse molentypes en wat zij malen en pompen. De overstromingen door de eeuwen heen en de dijken en hun sterkte.