hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, November 18, 2017

Uitstel Merwedebrug door nevengeul Sleeuwijk?

Vandaag stuitte ik ineens op een oude blog van november 2015 over de aanleg van een vijf kilometer lange nevengeul bij Sleeuwijk. Ttijdens het Deltacongres 2015 in de Brabanthallen werd informatie over het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het Deltaprogramma getoond. 
Mogelijke nevengeul bij Sleeuwijk
Op factsheets werd tijdens dat Deltacongres de laatste stand van zaken rond een aantal projecten in onze regio getoond, zoals van de nevengeul in Sleeuwijk.De geul is vijf kilometer lang en biedt meekoppelkansen voor natuur, waterkwaliteit, recreatie en toerisme. (Misschien worden mijn plannen rond de Sleeuwijkse haven ooit nog eens uitgevoerd! zie blog 6 juli 2007)  Het gaat daarbij om een project rond rivierverruiming en een waterstandsdaling van maar liefst 22 cm. Wel moet dan het landhoofd van de huidige Merwedebrug doorlaatbaar worden gemaakt. De nevengeul werd in 2014 opgenomen in het Deltaprogramma voor de periode van 2015-2020. In 2015 is al onderzoek gedaan naar het doorlaatbaar maken van de brug en is het opgenomen in de scope van het MIRT project A27 Houten-Hooipolder.

Recent werd uitstel aangekondigd van de aanpak van de verbreding van de A27 vanwege de bouw van een nieuwe Merwedebrug. Uitstel omdat er geen brugpijlers meer midden op de rivier mogen worden geplaatst. Komt daarmee ook de nevengeul bij Sleeuwijk weer in beeld?