hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 12, 2017

Zondagse kerkverhalen


Doopjurken en doopvont in de Martinuskerk in Woudrichem


De Hervormde kerk (Grote Kerkstraat 26 te Wijk) is zaterdag 25 november tijdens de Brabantse Open Kerkendag te bezichtigen van 10.00-16.00 uur. In de kerk wordt een doop expositie gehouden, ook mogen bezoekers oude doopboeken bekijken, lezen over doopgebruiken en worden doopjurken getoond. In de regio werd al eens eerder aandacht besteed aan doopjurken, dat was in 2009 tijdens het Lopend Vuurtje; de jaarlijkse Pinksterfietstocht door de streek. Doop is onlosmakelijk verbonden met het kerk zijn. Voor wie ook andere kerken gaat bezoeken tijdens de Brabantse Open kerkendag, kijk ook eens naar alle doopvonten. Ook daarin is heel veel variatie te ontdekken. 

De Hervormde Kerk van Wijk wordt voor het eerst genoemd in een akte uit 1135. De RK-kerk werd gewijd aan de heilige Martinus. Omstreeks het jaar 1610 nemen de Nederduits gereformeerden de kerk in bezit, waardoor de kerk overging tot de Reformatie. Het tufstenen koor is het oudste deel van de kerk. Het schip dateert uit 1420. In 1944 werd de kerk door beschietingen ernstig beschadigd maar is in 1949 weer in gebruik genomen. De restauratie van de 15e eeuwse toren werd in 1955 voltooid. De kerk heeft een 17e  eeuwse kansel en enkele 18e eeuwse koperen kronen.