hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 05, 2017

Mata Hari in Fries Museum


Het tapijt in de kinderkamer, ingericht met archiefstukken en foto's uit haar jeugd in Leeuwarden.

De tentoonstelling over Mata Hari in het Fries Museum overtrof mijn verwachtingen. Vooral de vele documenten die bewaard zijn gebleven maakte indruk. Veel documenten ook uit de Franse archieven, het land waar ze 15 oktober 1917 werd doodgeschoten vanwege spionage voor de Duitsers. Juist door die archiefstukken (een rekening van een Parijse lingeriezaak met haar aankopen!) weten we nu wat er allemaal gebeurd is. Het wondere leven van Mata Hari begon in 1877 in Leeuwarden als Margaretha Zelle. Via een huwelijk met een militair komt ze in IndonesiĆ« terecht, maar keert ook weer terug naar Nederland. Na haar echtscheiding gaat ze naar Parijs om in haar levensonderhoud voorzien. Daar wordt ze een wereldster, een mysterieuze danseres die vele minnaars wist te verleiden. De Eerste Wereldoorlog wordt haar fataal, ze bood zich aan als spionne bij zowel de Duiters als de Fransen. 

Niet alleen haar verhaal en de vele archiefstukken maken een tentoonstelling, ook de inrichting draagt daar aan bij. De mooie vitrages met beelden van Mata Hari, het tapijt met een brief als ingeweven patroon, het dekbedovertrek met het verhaal over haar jong gestorven zoontje (waarschijnlijk aan kwikvergiftiging), die prachtige broche die ze aan haar dochtertje wilde schenken. Ook het Fries Museum heeft overigens prachtige stukken van Mata Hari in haar collectie. Zoals de menukaart van haar huwelijk of het blad uit haar poeziealbum. De tentoonstelling is tot en met 2 april te zien in het Fries Museum.