hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, September 29, 2018

Feest op de klimaatdijk

Boorpalen bij de dijkversterking KIS

Vandaag werd feest gevierd op de klimaatdijk in Streefkerk. Na vijf jaar was de oplevering van het dijktraject KIS - Kinderdijk - Schoonhovense veer. Heemraad Goos den Hartog mocht nieuwe informatieborden onthullen. Vrijdag vond in het AB nog een stevige discussie plaats over de budgetoverschrijding van bijna 27 miljoen. In de afgelopen vijf jaar waren op meerdere momenten in overleg met het HWBP (Hoogwaterbeschermingsprogramma) wijzigingen in het project aangebracht met bijbehorende financiele gevolgen. Onder andere voor toepassing van innovatieve technieken. Enkele van die technieken zouden vooral geleid hebben tot minder overlast voor bewoners, maar uiteindelijk niet tot een goedkopere dijk. 

Bij de jachthaven van Streefkerk werd een feestje gevierd vanwege de oplevering

Toch roept het nog steeds vragen op; want hoe zit het eigenlijk met de budgetverantwoordelijkheid bij deze dijkversterkingen? Ligt die nu bij het Waterschap of bij het HWBP? En als deze bij het Waterschap ligt; wie is dan verantwoordelijk? Het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland heeft immers het budgetrecht? Of toch niet? De heemraad heeft vrijdag toegezegd dat in de volgende commissie nog eens gekeken wordt naar de financiering van de projecten en wat nu het verschil is tussen de oude manier (zoals bij KIS) en de nieuwe manier van financieren bij toekomstige dijkverzwaringstrajecten.