hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 07, 2018

Waterschappen moeten hun erfgoed laten zien

Dijkgraaf Rogier van der Sande


Dijkgraaf Rogier van der Sande van Hoogheemraad Rijnland riep vandaag in het stoomgemaal de Tuut de waterschappen op om hun erfgoed te laten zien. "We moeten het niet hebben, maar we moeten het beleven. Het erfgoed is met publiek geld in stand gehouden, je moet het dan ook aan het publiek laten zien". En niet eenmalig op bijvoorbeeld Open Monumentendag, maar gewoon dagelijks. Zo heeft Rijnland prachtige kaarten in haar archief liggen, maar ook vele boeken waar zelfs de koperen drukplaten nog van bewaard zijn gebleven. 

Van der Sande werd al geboeid door historie en bijzondere gebouwen in zijn jeugd; zijn vader was architect en bracht hem de liefde voor gebouwen bij. Erfgoed wordt vooral bijzonder als het uniek is. Erfgoed moet 'een verhaal' hebben. Alleen zo ontstaat draagvlak om te komen tot behoud van erfgoed. Zeker bij toekomstige generaties moet die belangstelling opgepookt worden. 

De sluis bij het gemaal

Van der Sande was een van de sprekers op het symposium over waterschapserfgoed op het 100 jarige stoomgemaal de Tuut; ook zo'n monument met een verhaal. Van de 750 stoomgemalen die Nederland ooit telde, zijn er nu nog negen over, waaronder de Tuut. In 1967 bestonden plannen voor sloop van het gemaal, maar door een te lage oud ijzerprijs ging dat niet door. In de voorbij 35 jaar is het pand gerestaureerd en weer onder stoom gebracht. Ook de sluizen zijn gerestaureerd (met subsidie van WSRL), we mochten in de lunchpauze zelfs met een bootje door de sluis varen. 

De sluis naast het gemaal de Tuut