hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, August 31, 2018

Van drie goede paarden naar burgerparticipatie


Dijkgraaf Roelof Bleker overhandigt de voorzittershamer aan waarnemend dijkgraaf Mathieu Gremmen

Voor het afscheid van dijkgraaf Roelof Bleker dook streekarchivaris Ella Kok-Majewska in het 1,5 kilometer lange archief van het waterschap om de functie-eisen voor een dijkgraaf op te duikelen. Er was een tijd dat grondbezit en het onderhoud van drie goede paarden voldoende was om dijkgraaf te worden. Maar Roelof Bleker loodste als dijkgraaf nieuwe stijl het waterschap de 21e eeuw in en dat was hard nodig. Zo vroeg hij aandacht voor de veiligheid van het Rivierenland, met veel afgekeurde dijken was het gebied 'onderverzekerd'. En wat kun je nog meer met een dijk dan alleen hoger of breder maken, zonder naar de omgeving te kijken. Zo gaf hij de aanzet tot de dijkinspiratietafel en het project 'de dijk is van ons allemaal' als vernieuwende vorm van burgerparticipatie. Of zoals hij dat zelf vertaalde in 'het waterschap is van ons allemaal'. Ook sprak hij over de klimaatveranderingen als sluipmoordenaar. Dat sloot mooi aan bij het betoog van Annemiek Nijhof van bureau Tauw. Zij sprak over de club van Rome, de ecologische crisis, aanpassing van het watersysteem en de verbouwing van de samenleving, "We staan voor het beklimmen van een berg, we moeten op weg gaan en hebben geen tijd te verliezen". Ze herhaalde de woorden van de eerste Deltacommissaris; de aanpak van de klimaatverandering is niet acuut, maar wel urgent. 


Roelof Bleker wordt bestuursvoorzitter van de Hoge School voor Kunsten in Utrecht (HKU)

Uiteraard waren er ook lovende woorden voor het werk van Roelof Bleker; van AB lid Jan Bikker,  heemraad Mathieu Gremmen en secretaris/directeur Kees Vonk. Jan Bikker die memoreerde dat de dijkgraaf pas voor het eerst met de laarzen in de zompige klei stond in september 2015 bij Hank na de clusterbuien van 31 augustus in het Land van Heusden en Altena en Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Heemraad Gremmen noemde Bleker studentikoos bij zijn aantreden in 2010, maar had toch alles uit de kast gehaald om hem te bewegen niet te vertrekken. Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen schetste de veranderingen in de acht jaar dat Bleker dijkgraaf was. Van de houding 'Je gaat erover of niet' van de waterschappen tot de gezamenlijke aanpak van overheden van urgente maatschappelijke problemen zoals de klimaatverandering. In zijn acht jaar als dijkgraaf zijn veel goede dingen gebeurt zoals de aanzet voor bestuurlijke vernieuwing. Deze moet echter nog veel verder worden doorgevoerd, laten we hopen dat de volgende dijkgraaf dat zendingswerk stevig voortzet.