hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, April 09, 2019

Jits Bakker maker van mozaiek brugwachtershuisje

De maker van het brugwachtershuisje op de Merwedebrug is terug gevonden. In een nieuwsbrief deed Rijkswaterstaat eerder een oproep naar de maker van het mozaiek van het brugwachtershuisje. 

Het brugwachtershuisje staat op de Merwedebrug


Beeldend kunstenaar is Jits Bakker, die inmiddels is overleden. Een stichting beheert zijn nalatenschap. Samen met de stichting zoekt Rijkswaterstaat uit of Jits Bakker het mozaïek daadwerkelijk heeft gemaakt. De heer Van Boxel uit Hank is mogelijk de man die het mozaïek heeft aangebracht. 
Het brugwachtershuisje

In 1962 (Merwedebrug in 1961 open!) maakte Jits Bakker zijn eerste glasmozaiken en tot aan zijn overlijden toe maakte hij gretig gebruik van de mogelijkheden om zich artistiek uit te drukken in de kleurrijke, transparante materie. Deze gaf een extra dimensie aan het beeldend vermogen van de kunstenaar door de bijzondere licht en kleureffecten. Of Bakker het mozaiek daadwerkelijk heeft gemaakt, weet ik nog. Ik wil het ook niet weten.