hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 08, 2019

Hoe gaat het waterschap om met burgerinitiatieven?

Tijdens het inwerkprogramma voor het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland spraken we in Kinderdijk ook over (burger) participatie en de waardenkaart voor participatie. Vanuit welke waarden vinden we participatie belangrijk? De waarden die het hoogste scoorden bij de bestuurders waren betrouwbaarheid, maatwerk en transparantie. Ook effectiviteit en algemeen/publiek belang scoorden goed. Tijdens de discussie kwam ook de vraag naar voren wat de rol van het bestuur nog is, als burgers rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen?  

Excursie van het waterschap met omwonenden van de Molenkade nabij Groot-Ammers


In de voorbije bestuursperiode was burgerparticipatie een van de speerpunten. Helaas moeten we constateren dat de afspraken in het beleidskader burgerparticipatie niet concreet zijn geĆ«valueerd door het vorige bestuur. Het beleidskader werd vastgesteld in juni 2016 en zou na twee jaar geĆ«valueerd worden, maar dat is niet gebeurd. Zo is bijvoorbeeld geen antwoord gekomen op de vraag hoe het waterschap is omgegaan met burgerinitiatieven en  hoeveel van de initiatieven zijn afgewezen of juist zijn uitgevoerd. In de algemene evaluatie van het coalitieakkoord wordt wel aandacht besteed aan het onderdeel burgerparticipatie, maar dat is op geen enkele wijze SMART geformuleerd. Dus geen aantallen burgerinitiatieven, ook geen aantallen van afgewezen burgerinitiatieven. Maar ook geen concrete cijfers over hoeveel burgers zijn bereikt bij projecten van het waterschap. Zelf heb ik wel vragen gesteld over aantallen bereikte burgers bij de evaluatie van het coalitieakkoord, maar daar kwam geen duidelijk antwoord op. Reden om in de nieuwe bestuursperiode te komen tot een bestuursakkoord dat veel meer SMART is geformuleerd.