hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, June 16, 2019

Ruilverkaveling Altena-West en de Noordwaard

Via boekwinkeltjes.nl ontdekte ik een boekje over de ruilverkavelingen in Altena-West (Oostwaard) en de Noordwaard. Inclusief vijf kaarten over hoe het gebied er na de ruilverkaveling uit zou zien. 

Het boekje van de ruilverkaveling


Altijd mooi om te lezen  hoe plannenmakers in het verleden tegen het gebied aankeken. Maar vooral om te zien wat er van alle plannen terechtgekomen is. Over de ruilverkaveling Altena-West is gestemd in december 1966. De stemming over de Noordwaard was in december 1967. Een van de onderdelen van het plan was het onderliggend wegennet. Beide gebieden krijgen een goede aansluiting op het rijks- en provinciaal wegennet door de aanleg van de provinciale weg van Hank naar De Kop van 't Land. 

De rode stippellijn is de geplande provinciale weg


De weg is er echter nooit gekomen, omdat de voorgestelde samenvoeging van de Noordwaard met de Oostwaard en het afdammen van het Steurgat nooi zijn uitgevoerd. Tevens was voorzien in de aanleg van 94 km. landbouwwegen in het gebied. Met de aanleg is gestart in 1967. "Deze ontsluiting over land is voor een groot aantal Biesboschbewoners van bijzondere betekenis, aangezien voordien veel polderr uitsluitend over water bereikbaar waren".