hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, April 10, 2023

Op weg naar een nieuw bestuursakkoord met alle AB leden!

Na de waterschapsverkiezingen in 2019 koos het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland voor het breed gedragen bestuursakkoord 'Door water verbonden'.  Dit vanuit de wens om te komen tot bestuurlijke vernieuwing. Het CDA stond mede aan de wieg van deze bestuurlijke vernieuwing, die breed gedragen werd door het Algemeen Bestuur. Daar kijk ik nog altijd met trots op terug. In een werkatelier met alle bestuursleden zijn de hoofdlijnen van dat bestuursakkoord destijds besproken. 

Vanuit de wens om de polarisatie in de samenleving niet te laten doorsijpelen in het Algemeen Bestuur, is onze inzet dan ook om opnieuw te komen tot een bestuursakkoord, waar alle AB leden hun inhoudelijke bijdrage aan kunnen leveren. Onderstaand een deel van de tekst uit dat bestuursakkoord van 2019.

Het nieuwe bestuur in 2019


Binnen Waterschap Rivierenland wordt gewerkt vanuit een breed gedragen bestuursakkoord. Hierbij ervaart men dat werken vanuit de gemeenschappelijkheid leidt tot meerwaarde. Het Algemeen Bestuur kiest voor een heldere kaderstellende en controlerende rol. Oog voor belangen van mens en dier, voor ondernemers en overige stakeholders. 

Vanuit een open houding, waarbij luisteren naar en openstellen voor elkaars afwegingen de basis is. Werken aan een cultuur van verbinden. Verbinden met elkaar, verbinden met de gebieden en verbinden met het College van dijkgraaf en heemraden, die breed gedragen wensen herkennen en vertalen naar beleid. Het Algemeen Bestuur durft in de modder te staan en is zichtbaar in de gebieden om te kunnen ontvangen, door te geven, maar ook in vertrouwen te agenderen bij het college. 

Het nieuwe bestuur in 2023

Het College van dijkgraaf en heemraden (CDH) staat ten dienste van het Algemeen Bestuur. Zij zoekt actief verbinding met het Algemeen Bestuur om de kaderstellende en controlerende rol goed te faciliteren en voelt zich ambassadeur van Waterschap Rivierenland namens het hele Algemeen Bestuur. Oog voor (deel)belangen, draagvlak, actief luisteren en communiceren, is voor het CDH uitgangspunt. Het CDH zal als netwerkende verbinder optreden, zowel binnen als buiten Waterschap Rivierenland. Zij krijgt vanuit het Algemeen Bestuur ruimte en vertrouwen om binnen de vastgestelde kaders slagvaardig te handelen en waar geen kaders zijn deze agenderen. Werken vanuit wederzijds vertrouwen, waarbij niet het aantal zetels, maar de inhoudelijke argumenten vertrekpunt zijn.