hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, March 29, 2023

Waar blijft het collectieve geheugen van Waterschap Rivierenland?

Het waren twee bijzondere dagen deze week bij Waterschap Rivierenland. In al die 750 jaar geschiedenis is het waterschap altijd gedragen door mensen. Maandag namen we op Slot Loevestein afscheid van negentien leden van het Algemeen Bestuur. Vandaag werden de nieuwe leden van het bestuur benoemd. 

Het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland


Met zoveel vertrekkende leden van het Algemeen Bestuur verdwijnt ook een deel van het collectieve geheugen. Denk alleen al aan bestuurder Jan Bikker, die maar liefst 51 jaar aan kennis verzamelde in al die jaren dat hij bestuurder was. Welke sloten in de Alblasserwaard zou hij niet kennen? Ook Mathieu Gremmen nam 31 jaar kennis en ervaring mee naar huis, al blijft hij nu nog even aan als heemraad. Maandag had dijkgraaf Co Verdaas voor alle vertrekkende bestuurders een persoonlijk afscheidswoord. Over onze fractiegenoot Gerard van den Anker, die politiek echt leuk vindt. Die de onderste steen boven wil halen (fietsenstalling!). Gerard zelf riep het bestuur op om vooral zuinig te zijn op de dijkgraaf, maar ook op het waterschap. De dijkgraaf sprak over Arie van den Herik en zijn humor. Terwijl Arie zelf zijn liefde voor het gebied benoemde. Èn het baggermuseum! Voor alle scheidende bestuurders was er een glas met het wapen van ons waterschap en de naam van de bestuurder. 

Een glas als cadeau bij het afscheid van Arie en Gerard


Woensdag werden de nieuwe bestuurders beëdigd, ook een bijzonder moment. Hoe zal het ons bestuur vergaan met negentien nieuwe bestuurders. Van de elf bestuurders die wel bleven, is Goos den Hartog nu het langstzittende lid. Hij is sinds eind 2012 onafgebroken bestuurder, in september 2013 werd hij benoemd tot heemraad, ook in middels al bijna tien jaar. Het nieuwe bestuur bestaat nu uit elf vrouwen, een van hen is nog niet beëdigd. Ook de gemiddelde leeftijd lijkt flink gedaald, al heb ik daar nog geen exacte cijfers van. 

Naast het terras van het waterschapskantoor zit een broedende zwaan