hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 06, 2006

Dag 126: Hannie Bunker




Ooit ben ik uitgelachen omdat ik als kersvers raadslid vragen gesteld had over het slopen van een bunker aan de Schans. En dat terwijl door de hernieuwde belangstelling voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie sloop toch uit den boze was. Waarom ik die lelijke betonnen dingen wilde bewaren, zo werd me als snel voorgelegd. Iemand gaf me zelfs de bijnaam Hannie Bunker. Het bleek dat, ondanks de hernieuwde belangstelling voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de bunkers niet beschermd waren. Zodat de gemeente niets anders kon doen dan een sloopvergunning afgeven.

Deze week was de hoorzitting over de aanwijzing van de bunkers tot Rijksmonument. De aanvraag ter bescherming was ingediend door Stichting Militair Erfgoed. Werkendam heeft in totaal 23 bunkers op haar grondgebied staan, enkelen staan zelfs op grond van de gemeente Werkendam. Als er straks een woonwijk moet verrijzen langs de Schans zullen de bunkers ingepast moeten worden in het ruimtelijk ontwerp, een uitdaging voor een landschapsarchitect. Één van de aanwezigen tijdens de hoorzitting had overigens pas een huis gekocht met drie bunkers in de boomgaard. Hij wil er een nieuw huis bouwen en natuurlijk de bunkers slopen. Gevreesd moet worden dat hij deze keer achter het net vist, vanwege de bescherming door de Monumentenwet. Wie het laatst lacht……… Nog even en dan komen de bobo's om te vertellen hoe hard ze zich ingezet hebben voor het behoud.