hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 21, 2006

Dag 141: Zwarte zondag


In onze taal zijn veel uitdrukkingen verweven met een bepaalde dag van de week. Zondagskind, blauwe maandag, dolle dinsdag, woensdag/gehaktdag, zaterdagvoetbal. En zo zijn er vast nog meer te bedenken.

Met zondag zijn er ook aantal minder leuke associaties. In Ierland herdenkt men nog altijd Bloody Sunday, die dag was er een schietpartij in Derry, Noord-Ierland op 30 januari 1972. Hierbij werden 13 ongewapende jongens en mannen neergeschoten door Britse paratroopers na een demonstratie voor de mensenrechten in het stadsdeel Bogside in het Noord-Ierse Derry. De demonstratie was georganiseerd door de protestantse Ivan Cooper om te protesteren tegen de opsluiting van, voornamelijk katholieke, Ieren in Noord-Ierland. Bloody Sunday wordt vaak aangeduid als het escalatiepunt van de dertigjarige burgeroorlog (the troubles) die in Noord Ierland plaatsvond.
In Belgiƫ kent men de zwarte zondag. Daarmee wordt 24 november 1991 aangeduid, bij de lokale verkiezingen behaalde het Vlaams Blok toen een grote overwinning. Vooral politieke tegenstanders gebruiken deze term. Dit najaar zijn er opnieuw lokale verkiezingen in Belgiƫ, gevreesd wordt opnieuw voor overwinningen van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang). Hoe om te gaan met extreem rechts, vreemdelingenhaat, racisme? Ook in Nederland worstelen we met dat dilemma. Staat ons ook nog een zwarte zondag te wachten?