hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, December 20, 2006

Dag 355: Van reflectie naar rekenschap

Huurwoningen aan de Bentlaken


Het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft de kwaliteit van de verantwoording door de Raden van commissarissen bij woningcorporaties opnieuw onderzocht. De kwaliteit van de commissarissen is niet echt verbeterd, maar de kwaliteit van de verantwoording van de corporaties met een herstructureringsopgave is wel beter. Dit alles is te lezen in de rapportage Van reflectie naar rekenschap, die werd aangeboden aan de minister van VROM.
In Van reflectie naar rekenschap wordt ingegaan op de resultaten van de kwaliteit van verantwoorden door de interne toezichthouders en is een herhaling van het onderzoek over het verslagjaar 2004. Aan de hand van de vijf punten: besef van de toezichtstaak, zelfevaluatie, werving en selectie, integriteit en de verantwoording van de Raad van Commissarissen werden de resultaten gemeten. Bij de grotere corporaties (met meer dan 10.000 woningen) is er duidelijk sprake van een beter beeld. Positief is ook de verschuiving in aandacht van de interne toezichthouders naar de maatschappelijke prestaties, het verantwoord beheer van het opgebouwd vermogen en de participatie van stakeholders. Deze verschuiving in aandacht gaat echter traag en lijkt, gelet op de aandacht vanuit de politiek-bestuurlijke wereld, wel baat te hebben bij een versnelling. De aanbevelingen van het rapport zijn bedoeld als stof tot nadenken en vooral als een impuls om tot verbeteringen te komen. Dit laatste is ook uitdrukkelijk de wens van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
De rapportage Van reflectie naar rekenschap is te vinden http://www.blogger.com/www.cfv.nl.