hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, December 21, 2006

Dag 356: Er worden weer meer huizen gebouwd


Er wordt weer meer gebouwd in Nederland

Sinds het dieptepunt in 2001 laat de bouwproductie door woningcorporaties een opgaande lijn zien. Dit is één van de conclusies die het Centraal Fonds Volkshuisvesting, de financieel toezichthouder van de woningcorporatiesector, trekt in het Sectorbeeld woningcorporaties 2006. Opvallend zijn de verwachtingen rond toekomstig te plegen investeringen in koop en duurdere huurwoningen, respectievelijk 100.000 en 58.000 woningen van 2006 tot en met 2010. Daarnaast is de bouwproductie in de afgelopen vijf jaar gegroeid met bijna 81.000 huurwoningen en 27.000 koopwoningen.
Het Verslag financieel toezicht woningcorporaties 2006 gaat in op de resultaten van het toezicht op individuele corporaties, geeft daarnaast een verslag van de uitkomsten van een drietal themaonderzoeken en geeft een beeld van de verantwoording en honorering en vergoedingen van resp. bestuurders en raden van commissarissen. Vanuit het toezicht op het behoud van het maatschappelijke vermogen bij woningcorporaties, het financiële risicobeheer en de kwaliteit van verantwoorden is een drietal themaonderzoeken uitgevoerd: (de onderbouwing van) het portefeuillebeleid, de presentatie en berekening van de bedrijfswaarde en de verantwoording daarover en de financiële verantwoording bij verbindingen. Voor wat betreft de financiële verantwoording bij verbindingen kan voor een derde van de corporaties worden gesteld dat ze tekort schieten. In totaal ging het om onderzoeken bij 59 corporaties. In vergelijking met verslagjaar 2004 is er sprake van een aanzienlijke verbetering voor wat betreft de transparantie en verantwoording inzake beloningen van bestuurders en raden van commissarissen.