hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 05, 2007

Dag 5: Nieuwjaarsrede Werkendam


Werkendam heeft afgelopen jaar nog eens helder uitgesproken dat er gezocht wordt naar meer samenwerking. In de eerste plaats met onze buren Aalburg en Woudrichem. Maar evenzeer met de gemeente van de West Brabantse Overlegtafel. Speerpunten zijn de ontwikkelingen rond de A27 en alles wat ons bindt en waar we door samenwerken betere resultaten kunnen bereiken op het gebied van waterrecreatie.

De bestuurskrachtmeting is de eerste test van het nieuwe jaar. Ik ben er trots op dat de raad ervoor heeft gekozen mee te doen. Het is goed voor de samenwerking binnen het Land van Heusden en Altena. En we hebben elkaar nodig in dit gebied, daar ben ik van overtuigd. Maar het is ook moedig. De uitslag kan meevallen, het kan tegenvallen. In ieder geval zullen we een objectieve spiegel voor gezet krijgen. En daar kunnen we wat mee. De bestuurskrachtmeting zal ons de komende maanden veel inspanning vragen. Maar met het resultaat zullen we ook handvaten hebben om ons werk voor de burger aantrekkelijker te maken. Ik hoop in elk geval dat we de resultaten zullen gebruiken om met onze twee zustergemeenten in het LvHA tot nieuwe en duurzame vormen van samenwerken te komen.

Maar Werkendam heeft meer uitdagingen. Zoals de introductie van de WMO, die vraagt om als gemeente nog vraaggerichter te gaan werken. Vergunningen zullen steeds meer via internet gaan lopen. Dat betekent dat we veel meer vanuit de wereld van de aanvrager moeten gaan denken. Via het nieuwe virtuele frontoffice moet zoveel mogelijk eenduidig informatie 24 uur per dag beschikbaar zijn en routine zaken 24 uur per dag aangevraagd en zo mogelijk verleend kunnen worden.

Werkendam is er klaar voor. Wij gaan er voor. En dat verwachten we van u ook! Ons gemeentebestuur wenst u allen een gezond en gezegend 2007.