hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, May 15, 2009

Eerste Kamerleden kritisch over tariefstijgingen Waterschapslasten


Recent lieten Eerste Kamerleden zich kritisch uit over de tariefsstijging voor burgers van dit jaar. Die is ook veel groter dan werd voorzien bij de behandeling van de Waterschapswet in 2006. Catrijn Haubrich (PvdA) en tevens algemeen bestuurslid Waterschap Rivierenland gaf een voorbeeld. Zo betaalt de categorie ‘Ongebouwd’ bij Waterschap Rivierenland in contanten in 2009 evenveel als in 1998 terwijl het budget inmiddels wel twee keer zo hoog is geworden. Het waterschap heeft dankbaar gebruik gemaakt van de optie om ingezetenen zwaarder te belasten dan op grond van het inwonersdichtheid mogelijk is. Het gevolg is dat Ongebouwd 12 tot 13% van de lasten opbrengt terwijl 60% van de opbrengsten naar die groep gaat, zo betoogde Haubrich tijdens een kamerdebat.

Overigens is er meer kritiek over tariefstijgingen door wijzigingen in de Waterschapswet. Zo tekent de gemeente Werkendam bezwaar aan tegen de aanslag watersysteemheffing. De aanslag was vorig jaar € 44.000,= en in 2009 € 65.000,=.