hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 12, 2009

Nieuw peilbesluit in Altena



Het huidige peilbesluit van de Alm en Biesbosch is tot en met 2010 van kracht en is daarom aan herziening toe. Om voor het gebied Alm & Biesbosch een nieuw peilbesluit vast te stellen, doorloopt het waterschap een gefaseerd traject van knelpuntenanalyse, vaststellen maatregelen peilbesluit, opstellen GGOR en ontwerp-peilbesluit. Het opstellen van het peilbesluit gebeurt in samenspraak met de omgeving. Het waterschap maakt daarvoor gebruik van een klankbordgroep. Hierin zitten vertegenwoordigers van onder andere de provincie, gemeenten, landbouw-, natuur- en milieuorganisaties.Het peilbesluit wordt opgesteld volgens de GGOR-methode. GGOR staat voor Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime en berekent in hoeverre de actuele grond- en oppervlaktewaterstanden tegemoet komen aan de eisen van de toekomstige functies van het gebied en het huidige grondgebruik. Naast voorstellen voor nieuwe waterpeilen (het ontwerp-peilbesluit), staat in de toelichting op het peilbesluit hoe het waterschap de peilen gaat beheren en welke aanvullende maatregelen er nodig zijn.

Tijdens een informatiebijeenkomst in het gebied presenteert het waterschap het ontwerp-peilbesluit met de nieuwe waterpeilen. Dit volgt in december van dit jaar. Nadat het bestuur van Waterschap Rivierenland het ontwerp-peilbesluit heeft vastgesteld, ligt het gedurende zes weken ter inzage. Tijdens deze ter inzage legging organiseert het waterschap een informatieavond waarin het ontwerp-peilbesluit wordt gepresenteerd. Tijdens deze informatieavond is er de mogelijkheid vragen te stellen en/of bezwaren in te dienen. Na behandeling van binnengekomen reacties, stelt het algemeen bestuur van het waterschap het peilbesluit vast. Het peilbesluit wordt daarna ter goedkeuring voorgelegd aan de Gedeputeerde Staten van de Provincie. Tot zes weken na deze bekendmaking is het mogelijk om hier beroep tegen aan te tekenen.

Voor vragen of opmerkingen over het peilbesluit Alm & Biesbosch, kunt u contact opnemen met Sander van Acker, e-mail s.van.acker@wsrl.nl of telefoon (0344) 649212.