hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 17, 2010

Wet dwangsom en klachtencommissies

De molen van Nederhemert

Waterschap Rivierenland heeft een commissie voor bezwaar- en klaagschriften inzake rechtspositionele zaken (adviescommissie RPZ) en een commissie voor de overige bezwaar- en klaagschriften (adviescommissie Algemene wet bestuursrecht). De commissies zijn ingesteld op basis van de Verordening behandeling bezwaren en klachten van Waterschap Rivierenland. De voorzitter en de leden van de commissies treden af na een periode van vier jaren. Zij zijn herbenoembaar. Er is geen maximum gesteld aan het aantal zittingstermijnen. Dit is uit oogpunt van goed openbaar bestuur ongewenst. Voorgesteld wordt dan ook om de Verordening behandeling bezwaren en klachten aan te passen zodat een commissielid ten hoogste eenmaal kan worden herbenoemd.
Dit jaar is de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen in werking getreden. Op grond van deze wet dient - kort gezegd - een bestuursorgaan een dwangsom aan een burger te betalen, indien het in gebreke blijft tijdig een besluit (op aanvraag) te nemen. Daarnaast zijn op grond van deze wet de termijnen voor het nemen van een beslissing op bezwaar verlengd. De toelichting van de Verordening behandeling bezwaren en klachten dient hieraan te worden aangepast.
Beide voorstellen komen maandag aan de orde in de commissie Middelen, communicatie en regelgeving.