hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, February 25, 2011

Toetsing van regionale waterkeringen


In maart start Waterschap Rivierenland een onderzoek naar de kwaliteit van een aantal regionale waterkeringen (boezemkades) in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. In 2012 moeten de resultaten bekend zijn en moet ook duidelijk zijn hoe eventuele zwakke plekken versterkt gaan worden.

Voortaan moeten niet alleen de dijken langs de grote rivieren periodiek worden getoetst op hun kwaliteit, maar ook de zogeheten regionale waterkeringen. Het gaat hier in eerste instantie om de kades langs het Merwedekanaal, het Kanaal van Steenenhoek en de Zouweboezem. Later volgen nog de kades van de Nederwaard en Overwaard. In totaal gaat het om zo’n 250 kilometer kades. In de toetsing wordt bekeken of de kades hoog genoeg en sterk genoeg zijn en wordt onderzocht waaruit ze zijn opgebouwd. Dat onderzoek vindt plaats met behulp van speciale meetwagens. 
De toetsing van de regionale waterkeringen wordt gedaan met behulp van speciale meetwagens.

Grondeigenaren op wiens grondgebied het onderzoek plaatsvindt, krijgen rechtstreeks bericht van het waterschap.

Het is voor het eerst dat deze periodieke toetsing van de boezemkades plaatsvindt. Deze zal voortaan om de 12 jaar plaatsvinden. De resultaten van het komende onderzoek evenals het plan om eventuele zwakke plekken in de kades te versterken worden in 2012 aangeboden aan de provincies Zuid-Holland en Utrecht.