hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, February 22, 2011

Indirecte verkiezingen in 2014(2)

Maandagavond sprak het AB over het bestuursakkoord van de Unie van Waterschappen met het Rijk. Ik ben er niet geweest en zal dus waarschijnlijk niet eerder dan dat het verslag wordt toegezonden, horen hoe de discussie is geweest. Wel kreeg ik twee mails, één van Water Natuurlijk en vandaag één van Jan Hak die namens het Bosschap zitting heeft in het Algemeen Bestuur. Beide mails gingen over de verkiezingen van het Waterschapbestuur en beiden pleiten voor directe verkiezingen. Mijns inziens is dat ook de meest democratische manier, waarbij de burger directe zeggenschap heeft over de samenstelling van haar bestuur. Zij betalen immers de rekeningen van Waterschap Rivierenland.



Op 7 december 2008 heb ik ook al een keer geschreven over het democratisch gehalte van de directe Waterschapsverkiezingen. En wat betreft de democratische principes? Deze Waterschapsverkiezingen (van 2008)  zijn democratischer dan ze ooit zijn geweest. Pas voor de eerste maal mocht iedere Nederlander van 18 jaar en ouder één stem uitbrengen. En niet zoals voorheen, waarbij mensen met een eigen huis en eigen grondbezit nog eens een extra stem mochten uitbrengen. Een 19e eeuws relict, zoals je vroeger ook alleen stemrecht had, als je maar over voldoende geld beschikte, werd daarmee eindelijk vaarwel gezegd.