hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, May 25, 2011

Indirecte verkiezingen

Inmiddels is de opwinding van de uitslag van de Eerste kamerverkiezingen op maandag 23 mei weer wat geluwd. Velen, ook in politiek Den Haag, noemden de stemming zo ondoorzichtig dat ze af wil van indirecte verkiezingen. Zelfs mensen uit het kabinet en de coalitie lieten zich op die manier uit.

Dan is het natuurlijk extra wrang te weten dat hetzelfde kabinet wel andere indirecte verkiezingen voorbereid, namelijk voor de Waterschappen in 2014. En waarom? Bij de allereerste landelijke waterschapsverkiezingen ooit, was de opkomst met 25 procent te laag. De kritiek op het opkomstpercentage is natuurlijk terecht, maar iets meer coulance hierin zou geen kwaad kunnen. Ook is het maar de vraag wat indirecte verkiezingen betekenen in het gender-perspectief. Slecht plan dus, die indirecte verkiezingen.