hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, June 16, 2011

Koe Antonia krijgt eeuwige plek in uiterwaarden

In de Heesseltsche Uiterwaarden wordt zaterdag 18 juni om 13.30 uur de nieuwe Koe onthuld door wethouder J. Koedam. In april 2010 publiceerde de gemeente Neerijnen het bericht dat De Koe moest verdwijnen. De tijdelijke vergunning voor het beest was verlopen en bovendien was het, eveneens tijdelijke, materiaal van de koe lelijk geworden. Nu komt de koe weer terug.De koe was in 2003 door de Kunststichting Neerijnen geplaatst als ludiek protest tegen de ingrijpende plannen van Rijkswaterstaat (RWS) voor de herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden. De koe staat symbool voor het prachtige cultuurlandschap in de uiterwaarden en de Hollandse bonte koeien daarin. De plannen van RWS zijn in de loop der jaren in overleg met de bevolking aangepast.

De oude koe Antonia

De Koe was nu wel even weg om in een nieuw jasje gestoken te worden.  De Stichting Behoud van de Koe heeft zich het afgelopen jaar ingespannen om de nodige vergunningen en financiële middelen te verkrijgen voor het voortbestaan van De Koe.  De nieuwe Koe is vervaardigd van kunststof en opnieuw beschilderd door kunstenares Gerry van der Velden uit Zoelen. Koe Antonia mag nu tot in lengte van jaren blijven staan. Het onderstel is hersteld en geverfd. Op verzoek van de Welstandscommissie staat het gedicht van Koos van Zomeren nu aan de dijk.

Bij de onthulling presenteert de Kunststichting Neerijnen een nieuw boek, met als titel ‘Het is mooi geweest’. Daarin staan alle activiteiten van de stichting uit het verleden. Met die publicatie sluit de Kunststichting haar bestaan af. Het boek  is bij de onthulling verkrijgbaar voor € 12,50.