hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, June 14, 2013

Werkbezoek aan Kromme Nol Waterkering

Zicht op de Bommelerwaard vanaf de Kromme Nol waterkering

 Voorafgaand aan de commissie vergadering Waterkeringen in d'Alburcht brachten de leden een bezoek aan de Kromme Nol Waterkering. We kregen uitleg over de bediening van de kering; die op drie manieren is geborgd. Geautomatiseerd vanuit Tiel, op locatie geautomatiseerd en nog eens handmatig. In de machinekamer van de kering een indrukwekkend systeem compleet met camera en uiteraard marifoon voor scheepvaartverkeer.

De machinekamer van de Kromme Nol Waterkering

De kering is recent geheel aangepast aan de eisen destijds. De kering wordt gesloten bij 3.42 NAP. Bij hoog water is de kering bemand met zo'n vier tot vijf mensen. Tot op heden is de kering die in 2001 is opgeleverd nog nooit gebruikt. Destijds is gekozen voor de kering om te voorkomen dat veel huizen langs de dijken van de Afgedamde Maas gesloopt moesten worden. Indien de kering gesloten wordt, moeten drie pompen bij Dunea zorgen voor het peil houden van het afgesloten bekken. Alle gemalen in de Bommelerwaard malen namelijk uit op de Afgedamde Maas. Indien deze is afgesloten, moet er wel geloosd worden om te voorkomen dat het water steeds verder stijgt.