hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 12, 2013

Watererfgoed

Opening van de Papsluis na de restauratie, de sluis is eigendom van Waterschap Rivierenland
Papsluis in werking in 1940












Bij het kringloopcentrum in Almkerk vond ik vandaag een tijdschrift van de Bond Heemschut uit 2011. Met een artikel over het historisch besef van de waterschappen. En het beheer van cultureel erfgoed van deze overheidsinstantie. Door opschaling van de waterschappen kan het beheer van al dat erfgoed in het gedrang komen. Zo werden bij de opheffing van Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch nog enkele waardevolle kaarten geschonken aan de Historische Vereniging in Werkendam.

Waterschap Rivierenland maakte enige tijd geleden een inventarisatie van haar monumentale eigendommen. Een van de mooiste panden is natuurlijk het waardhuis in Kinderdijk, vlakbij de molens. Maar in de hal van het waterschapskantoor in Tiel staat ook een mooie vitrine met bijzondere voorwerpen uit het rijke archief van het waterschap. En wat te denken van de Diefdijk, een eeuwenoud, waterstaatkundig element in het landschap van grote betekenis. Om vooral heel zuinig op te zijn.