hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, October 10, 2013

Groene rivier of dijkverlegging

Trace's van een groene rivier


Tijdens een extra commissievergadering van Waterkeringen van Waterschap Rivierenland werden we geinformeerd over de voorkeursalternatieven in het regio advies voor de deltabeslissing. Daarbij werd gesproken over Maas, Waal en Merwedes. Als inwoner van Werkendam waren de plannen voor de Merwedes voor mij het meest interessant. Duidelijk werd dat aanvankelijk vooral gesproken is over een groene rivier door het Land van Heusden en Altena. Een plan dat zo'n tien jaar geleden nog werd verworpen door de streek. Ook nu is het plan weer in de ijskast gezet, voorlopig tot het jaar 2100. Daar voor in de plaats kwam een plan voor dijkverlegging tussen Werkendam en Sleeuwijk; meer geulen tussen Sleeuwijk en Woudrichem. En verbetering van doorstroming in de kleine Noordwaard.De dijk verlegging biedt voor de gemeente Werkendam kansen voor een nieuwe haven. De huidige Beatrixhaven kan dan meestromend worden.

Dijkverlegging tussen Werkendam en Sleeuwijk



De gepresenteerde plannen moet al op 30 november leiden tot een besluit over het voorlopige voorkeursalternatief in van de regio. De plannen worden dan doorgestuurd naar de deltacommissaris Wim Kuijken. In april 2014 moet dan een definitief voorkeursalternatief worden opgenomen. De uitvoering vindt gefaseerd plaats tot 2050. Uiteraard is een presentatie altijd goed, maar op welke wijze kunnen de bestuurders van het Waterschap nog invloed uitoefenen op de keuzes die gemaakt worden? Ook die vraag kwam aan de orde. In de commissie van 13 november spreken we opnieuw over de plannen.