hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, February 28, 2015

Waar was onze dijkgraaf?

Dijkgraaf Roelof Bleker op de fiets met naast hem minister Melanie Schultz-ten Haegen en burgemeester Albert van den Bosch

Vrijdag vond de laatste reguliere vergadering van het huidig bestuur van Waterschap Rivierenland plaats. Toch altijd een beetje bijzonder, want wie keren straks na de verkiezingen terug in het nieuwe bestuur. Een afsluiting van een periode van ruim zes jaar. Des te opmerkelijker dat de dijkgraaf ontbrak. Wegens verblijf in Zuid-Afrika. Hij werd vervangen door loco dijkgraaf Arend Fernhout, die zichtbaar meer moeite had met het leiden van de vergadering dan de dijkgraaf. Ook Water Natuurlijk bestuurslid Wim van Dijk was kritisch over de afwezigheid van de dijkgraaf.

De afwezigheid van de dijkgraaf was ook om een tweede reden opmerkelijk. Aanvankelijk zou na afloop van de vergadering afscheid worden genomen van de burgercommissie leden. Ook al zo'n opmerkelijk gegeven, want aanvankelijk wilde het CDH helemaal geen afscheid nemen van de burgercommissieleden, maar alleen van het algemeen bestuur. Na gemor uit de fracties werd besloten dat het na afloop van de vergadering in de kantine zou plaatsvinden. Maar deze week opnieuw een wijziging, de burgercommissie leden mogen toch aanschuiven bij het afscheid op slot Loevestein. Na afloop van de laatste vergadering dus geen afscheid, maar indien dat wel had plaatsgevonden zou de dijkgraaf dus ook niet aanwezig zijn geweest. Na het afblazen van het afscheid was overigens zelfs de reguliere borrel geschrapt. Zo kende de laatste vergadering van het huidig bestuur van Waterschap Rivierenland een wel heel magere afsluiting. Maar 25 maart komt ze nog eenmaal in de huidige setting bijeen om de geloofsbrieven van de nieuwe kandidaten te onderzoeken. Die worden vervolgens 26 maart beedigd.