hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, March 16, 2015

Bloemrijke dijk met fietspad

Kamperen langs het Steurgat met op de achtergrond de Steurgatdijk

De Steurgat-Bergsche Maasdijk wordt straks ingezaaid met een mengsel van graszaad en kruidachtige. Vanuit het publiek werd tijdens de voorlichtingsavond over het vervolg traject van de dijkverzwaring gevraagd of daar ook Sint Jacobskruiskruid bij hoort. Waterschap Rivierenland heeft al diverse proefproject opgezet om juist dat kruid uit te bannen omdat vee daar ziek van kan worden. De dijkhellingen worden straks tweemaal per jaar gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd om zo de bloemrijke dijk te behouden. Ook lopen er straks geen schapen meer op de dijk. Op de dijk komt straks een fietspad, waarvan de eerste delen al vanaf 31 maart worden geasfalteerd. Ook worden nog enkele bankjes geplaatst. Thera Pruijssen van Pontje Steur liet weten dat ze niet kan wachten tot het fietspad af is. Het beheer van het fietspad wordt straks door de gemeente overgenomen. Het verzoek om brommers te weren van het fietspad, eventueel door sluisjes, werd juist door Thera Pruijssen van Pontje Steur afgeraden. Fietsers met karretjes voor het vervoer van spullen of kinderen, maar ook tandems kunnen die sluisjes juist moeilijk passeren.

De grond voor de dijkverzwaring wordt per schip aangevoerd, via een speciale loswal nabij de Jeppegatweg, deze blijft overigens tot de oplevering tot 1 oktober 2015 afgesloten. Overigens is een partij klei die nu bij de Waterman ligt afgekeurd en wordt straks weer afgevoerd. Het werk bij de Waterman neemt overigens nog wel enkele maanden in beslag. Zo moet daar een damwand worden geslagen en wordt nog een stukje dijk opgelegd. Ook kabels en leidingen moeten hier nog verlegd worden.