hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, April 15, 2015

Ruimtelijke reservering hoogwatergeul Varik-Heesselt

De ruimtelijke reservering voor de hoogwatergeul

GS van Gelderland hebben een voorstel gestuurd aan minister Schultz van Haegen voor de begrenzing van de mogelijke hoogwatergeul achter de dorpen Varik en Heesselt. In het voorstel van de provincie begint de begrenzing ten noorden van de begraafplaats aan de Weiweg en eindigt net ten zuiden van de Bommelseweg. De inlaat van de geul komt te liggen tussen de Uilenburgestraat en de Achterstraat. Tegelijkertijd vraagt de provincie aan het ministerie met een passende regeling te komen voor inwoners en bedrijven die door de ruimtelijke reservering financieel in de klem komen te zitten. Gelderland wil met het voorstel de onzekerheid voor inwoners en bedrijven zo kort mogelijk houden, tevens willen ze de geul (als die er komt) zo goed mogelijk inpassen in het landschap.

De provincie laat haar begrenzingsvoorstel vergezeld gaan van een dringende oproep aan het ministerie om met een passende regeling te komen voor zogenoemde schrijnende gevallen. De reservering voorkomt planologische ontwikkelingen die een mogelijke hoogwatergeul belemmeren of onnodige duurder maken, maar zet een gebied ook op slot. De provincie is wel bereid samen met het ministerie en de gemeente Neerijnen na te denken over een passende regeling. Het initiatief daarvoor ligt bij het ministerie.