hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, April 08, 2015

Het dijkleger in Sleeuwijk

Dit boek van Ooms is een aanrader voor iedereen die wil toetreden tot het dijkleger




Waterschap Rivierenland zoekt 34 mensen (m/v) ter versterking van het dijkleger van het waterschap. Bij hoogwater op de rivieren komt het dijkleger in actie. Er zijn dan veel mensen nodig om het hoogwater het hoofd te kunnen bieden. Dijkposten worden ingericht, coupures worden gesloten en patrouillelopers houden de dijken minutieus in de gaten.Het waterschap zoekt extra patrouillelopers, omdat zij voortaan te voet hun werk gaan doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat lopend patrouilleren veel betere resultaten geeft dan inspecties vanuit een rijdende auto.

Het dijkleger bestaat in totaal uit zo'n 300 mensen. In de dijkbewakingsorganisatie zitten ook bewoners van het rivierengebied. Samen met waterschapsmedewerkers patrouilleren zij bij hoogwater op de rivierdijken. Zij zijn dan de oren en ogen van het waterschap. Zij geven tijdens de patrouilles over de dijken hun bevindingen door aan het waterschap. Aan de hand van deze informatie kan het waterschap de nodige actie ondernemen. Bij erg hoog water worden de dijken 24 uur per dag in de gaten gehouden. De dijkposten waarvoor het waterschap nog patrouillelopers zoekt zijn: Druten, Zaltbommel, Tiel, Sleeuwijk en de steunpunten in de Alblasserwaard.

De patrouillelopers krijgen een cursus dijkbewaking voor de nodige basiskennis. Daarnaast zijn er diverse praktijktrainingen. Opleiding en training vragen 10 uur per jaar. Hiervoor staat een kleine onkostenvergoeding. Een daadwerkelijke inzet bij hoogwater hangt uiteraard af van de waterstanden op de rivier. 

Voor meer informatie en een aanmeldingsformulier:  Hans Knotter, specialist Waterkeringen bij het waterschap.